top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCarolien en Mirjam

Kaarden

Voordat wij gaan vilten hebben wij doorgaans al enige voorbereidingen achter de rug. Je kan natuurlijk gaan vilten met wol direct uit de 'ruwe' vacht ('ruwe' vacht is de vacht direct na het scheren) maar dat doen wij meestal niet. De wol gaat eerst door de kaardenmolen.

Een kaardenmolen is een soort grote kam op een rol die de wol vezels dezelfde kant op legt en de korte wol vezels met het vuil eruit haalt. Inmiddels hebben wij ondervonden dat het ene type wol makkelijker te kaarden is dan het andere. De kudde van Vonz bestaat uit 17 schapen van verschillende rassen. Vrijwel alle vachten kaarden wij met de hand behalve de wol van onze lieve Gotland Pelsschapen Famke en Bror, deze is moeilijk voor ons om te kaarden door de sterke krul van de wol.

Wij hebben namelijk geen grote sterke professionele kaardenmolen, maar een lief klein handzaam molentje die heftig protesteert tegen de sterke krullen van deze mooie wol. Dus er is (nog meer) werk aan de winkel voordat wij met deze wol aan de slag kunnen.

Voordat wij de wol in grote zakken kunnen wegbrengen naar een professionele kaarderij in het Noorden van het land, moeten wij de wol eerst ontdoen van strootjes en ander vuil. Vervolgens weken, wassen en drogen. Een nat en vies werkje! Dan vroommmm in de auto naar de kaarderij en geduld hebben tot het verlossende mailtje komt dat de wol klaar is.

Je herkent de wol bijna niet meer als ze terug is, zo mooi! Nu weer aan de slag, vilten maar!
10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page